• Absolute controle over effectieve reiniging van de keuken… tot ontsmetting.

  • Een gegarandeerd optimale hygiëne van uw installaties door het detecteren en verwijderen van de biofilmbesmettingen

De Biofilm

VOORKOM BIOFILM BESMETTINGEN IN DE TOEKOMST !

Realco garandeert een optimale beheersing van de hygiëne van uw installaties, tot en met de ontsmetting.

BIOFILMS, EEN TERUGKEREND CONTAMINATIE PROBLEEM

biofilm-enzyme-nettoyage-300x195

De biofilm is een bron van kritische besmetting en moeilijk 
te verwijderen. Biofilms zijn broeinesten van bacteriën, die zich op tal van oppervlakken in de voedingsmiddelenindustrie vormen: platenwarmtewisselaars, bakken, koelsystemen, voedingswarenleidingen, membraanfilters, enz… Dit leidt tot ernstige besmetting van de eindproducten met nog ernstigere gevolgen zoals het sluiten van productielijnen, wat dan weer een aanzienlijk economisch verlies met zich meebrengt.

Biofilms ontstaan doordat bacteriën zich ophopen en een beschermende matrix, die bestaat uit organische polymeren (EPS): polysachariden en eiwitten, vormt. Deze organische matrix is zeer moeilijk of eigenlijk niet te vernietigen met klassieke reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Biofilms zijn de hoofdleefomgeving van micro-organismen. Er bestaan namelijk 1000 tot 10.000 keer meer bacteriën die groeien in biofilms dan als planktoncellen. Bacteriële biofilms kunnen tot 1000 keer resistenter zijn tegen biociden dan planktoncellen. Om een optimale hygiëne van de installaties te garanderen, is het noodzakelijk om de biofilms te verwijderen.

Het is aangetoond dat ontsmettingsmiddelen op zich niet doeltreffend zijn tegen de bacteriën van biofilms omdat hun effectiviteit (soms tot 100%) door de organische matrix wordt verminderd. Wilt u hier meer over weten, lees dan ons wetenschappelijk artikel.

Om biofilms te verwijderen, moet eerst de organische matrix vernietigd worden, zodat de vrijgekomen bacteriën vatbaar zijn voor ontsmettingsmiddelen.

DE ENZYMATISCHE OPLOSSING VAN REALCO

Deze technologie is het resultaat van twee jaar samenwerking met twee wetenschappelijke partners:
de UCL (Université Catholique de Louvain) en het INRA (Institut National de la Recherche Agronomique).

Realco heeft een biofilmaudit en een productassortiment voor de preventieve -en curatieve behandeling van biofilms ontwikkeld :

1. Vernietigen van de organische matrix : de BIOREM-producten bevatten een complexe en zeer specifieke enzymencocktail van Realco, die als enige de beschermende matrix van de biofilm afbreekt. De klassieke reinigingsmethodes zijn niet in staat om deze beschermende matrix te vernietigen.

Biofilm na klassieke behandeling

soude-nettoyage

Biofilm vóór de behandeling

biofilm-ecolab-diversey-nettoyage-enzyme

Biofilm na enzymatische behandeling

biorem-enzyme-biofilm

2. Ontsmettingsfase : Zodra de beschermende organische matrix is vernietigd, hebben de bacteriën geen bescherming meer. Daarna volgt een ontsmettingsfase om de bacteriën, die planktoncellen zijn geworden en dus gevoelig voor biociden, te vernietigen.

De productie-installaties worden van elke besmetting ten gevolge van biofilms gezuiverd, waardoor een optimale hygiëne wordt gegarandeerd.

Besmettingsaudit biofilm

Voor meer informatie, klik hier.